Pohľad na mesto Kuvajt z KUWAIT TOWERS

Kuvajt je pre našinca určite nevšedná destinácia. Nie je ľahké sa dostať na územie tohto štátu, turistickou destináciou určite nie je. Ja som sa do Kuvajtu dostal v rámci plnenia si služobných povinností pre spoločnosť EMtest a.s. Rýdzo slovenská spoločnosť dodáva naše technológie prostredníctvom lokálneho partnera pre Kuvajt.

Celkovo som bol v Kuvajte 4 krát a každý jeden pobyt mi priniesol osobitnú skúsenosť. O niektoré tieto skúsenosti sa s vami teraz podelím.

Zariadenia, ktoré máte možnosť poznať z našich autobusov (hlavne SAD) tentokrát v Kuvajte

Počuli ste niekedy o Kuvajte? Čo o ňom hovorí svet geografie?

Úradný názov: Dualat al-Kuvajt (Kuvajtský štát)
Počet obyvateľov: 2 111 561 (z toho je 1 159 913 cudzincov)
Rozloha:   17 820 km štvorcových
Hustota zaľudnenia:           119 obyv./ km štvor.
Hlavné mesto: Kuvajt (s predmestiami 1 000 000 obyvateľov)
Úradný jazyk: arabčina
Mena: 1 kuvajtský dinár (1 KWD = 1 000 fillov)
Ozbrojené sily:  41 500 osôb
Pozemné vojsko: 30 000 osôb

Kuvajt sa snaží byť zelený, ale ku každej zeleni vedú kilometre vody, ktoré ju udržujú nažive
Štát leží pri severozápadnom cípe Perzského zálivu. Vypĺňa ho plochá púšť a step s niekoľkými oázami a jedným veľkým mestom. Podnebie má horúcetropické, v lete dosahuje teplota až 50°C (teploty bývajú aj vyššie - pozn. autora článku). Nie sú tam nijaké vodné toky a voda sa získava odsoľovaním morskej vody z Perzského zálivu. Poľnohospodárstvo takmer nejestvuje. Bohatstvo krajiny spočíva vo veľkých zásobách ropy. V ťažbe na jedného obyvateľa je Kuvajt na poprednom mieste vo svete. Vyťažená ropa sa v Kuvajte z časti rafinuje a vyváža z Miná al-Ahmadí, významného svetového ropného prístavu pre zaoceánske lode. Veľké zásoby zemného plynu sa zatiaľ naplno nevyužívajú. 
Štát venuje veľké čiastky zo ziskov na verejnú výstavbu hlavného mesta, na dopravu a služby obyvateľstvu, a pritom nevyberá dane z príjmovŠkolstvo, zdravotníctvoelektrina, zemný plyn a voda sú tam bezplatné. Dovážaný tovar (ktorého je veľa) je veľmi lacný, pretože nie je zdanený. Štátne a súkromné príjmy plynú takmer výhradne z ťažby ropy. Na jedného obyvateľa pripadá jeden z najväčších osobných príjmov na svete.

Kuvajtské obyvateľstvo možno deliť na arabsky hovoriacich rodených Kuvajťanov (asi 40%) a na prisťahovalcov, z ktorých väčšina sídli v krajine len prechodne – ide o občanov iných arabských krajín, o IndovPakistancov a Iráncov
V hlavnom a vlastne jedinom kuvajtskom meste žije tretina všetkého obyvateľstva. V modernom veľkomeste s prepychovými predmestskými štvrťami sídli šejk, centrálne úrady a univerzita (založená roku 1967). V jeho blízkosti je prístav Miná al-Ahmadí. V Perzskom zálive leží aj ostrov Fajlaka s cennými archeologickými vykopávkami.

Zdroj: referaty.sk

Toľko reč geografie, ktorou som vám chcel ozrejmiť, čo to Kuvajt je...

Kuvajt je aj krajinou s obrovskou automobilizáciou - auto je tu za babku a benzín sám tečie do nádrže

Čo predovšetkým každého na tejto krajine zaujme je zákaz alkoholických nápojov. Aj keď podľa domácich je možné sa v určitých miestach ku alkoholickému moku dostať, vysoké tresty však väčšinu obyvateľov odrádzajú. Prečo? Pozrite sa opäť kúsok vyššie - neprekvapila vás informácia o počte cudzincov? V Kuvajte je totiž získanie kuvajtského štátneho občianstva holá nemožnosť. Preto je v krajine vysoký podiel ľudí s inou štátnou príslušnosťou. Dokonca mnohí z nich sa v Kuvajte aj narodili a predsa môžu iba dúfať, že sa raz situácia zmení a oni sa stanu občanmi tohto štátu. Zatiaľ v Kuvajte pracujú na pracovné víza, ktoré im príslušné úrady predlžujú každý rok. A prečo súvislosť s alkoholom? No, ak Vás totiž polícia zatkne v podnapitom stave, môže sa vám rýchlo stať, že vám vaše víza prestanú platiť. Ak ste v Kuvajte na návšteve, tento prečin môže zapríčiniť to, že sa do tejto krajiny už nepozriete.

Ľudia žijúci v kuvajte sú veľmi milí a ochotní [revízor spoločnosti KGL bus]

Vo všeobecnosti sa tu nestretnete s neúctivým chovaním. Ľudia v Kuvajte sú veľmi milí pozorní, jedno akej národnosti sú. Jasné znaky kastového systému sú však vidieť všade. V hoteloch, na letisku či na trhu sa pomocníci na to určení priam trhajú, aby vám pomohli odniesť vašu batožinu. Samozrejme, služba je spoplatnená. Pri práci sa zase zamestnanci nižších pozícií starajú o vaše pohodlie, padnutá súčiastka je u vás skôr, ako sa stihnete po nej pozrieť, kam spadla. Častokrát sa vám môže stať, že títo ľudia vám nosia všetky potrebné veci vrátane náradia a vy si vykračujete s rukami vo vreckách...

Nákup tradičných šatiek

Kuvajt je slnečná krajina, kde je veľmi teplo. Teplota tam v lete presahuje 50°C, avšak to sa nikde nedozviete. Podľa miestnych je to tým, že v Kuvajte je zákon zakazujúci prácu pri teplotách presahujúcich 50°C, preto tam teplomer nekúpite a orientovať sa môžete iba podľa úradných teplomerov umiestnených na verejných budovách. Nakoľko naše zariadenia obsahujú aj teplotné čidlá, častokrát sme si tieto teploty zrovnávali aj z toho dôvodu, že teploty sa na verejných budovách veľmi líšili (na každom teplomeri iná teplota). 

Teplomer na administratívnej budove Kuvajtského verejného dopravcu KPTC

Cez zimu teploty klesajú ku 10°C, čo je pre Kuvajťanov zima. V zimnom období sa môžeme taktiež stretnúť s dažďom, ktorý je tu ale ziedkavý. Pri jednej z posledných návštev akurát pršalo, o čom som bol oboznámený s tým, že máme smolu, pre nás však veľké šťastie, nakoľko vďaka dažďu teploty klesli pod 30°C.

V Kuvajte aj prší!

Počas horúcich letných dní vám však váš pohľad môže obmedzovať niečo iné - prach. Obrovské množstvo prachu vznášajúce sa v ovzduší vám neobmedzuje len výhľad, ale rovnako sa vám dostáva všade, najmä do očí či medzi zuby. Toto obdobie sa v Kuvajte vyskytuje obvykle od polovice Júna do Augusta.

Kuvajtská dominanta LIBERTY TOWER v oblakoch prachu

Hoci je Kuvajt vývozcom ropy, vďaka čomu je štát bohatý a môže si dovoliť minimálne daňové zaťaženie obyvateľstva, to čo mu chýba, je voda. Kuvajt vlastní najväčšie odsoľovacie zariadenie na úpravu morskej vody, istú časť rieši dovozom - vodovod z Iraku. Tu platí opak toho čo u nás - beznín je tu lacnejší ako voda. 1 liter benzínu kúpite za 65 fillov (0,065 KWD), zatiaľčo 1 liter balenej vody kúpite približne za 250 fillov (0,250 KWD), v centre aj viac [kurz ku 1.2.2009 -> 1€ = 0.3784441 KWD]. 

Jedným zo symbolov Kuvajtu sa stali vodné veže

Ubytovanie v Kuvajte je na vysokej úrovni. Ústretovosť Kuvajťanov sa samozrejme prejavuje v tom, že si prajú, aby ste sa tam cítili najlepšie.

Moje prvé ubytovanie v Kuvajte - podľa úradníčky na letisku zlý hotel

Pri ďalších návštevách sme už bývali v Holiday Inn, kde sa podávali kontinentálne raňajky, čo nám pomohlo na chvíľu zabudnúť na stravu, ktorú požívajú v tejto dobe Kuvajťania.

Holiday Inn Kuwait

Hotel je situovaný na pobreží neďaleko samotného centra mesta (cca. 15 minút jazdy taxíkom) a asi 200 metrov od pláže. V horúčavách, ktoré tu panujú cez leto, väčšina obyvateľov sedí v klimatizovaných priestoroch a len minimum z nich vychádza von, poprípade sa okúpať. My sme to zvládli na maximálne 2 hodiny. Izby sú klimatizované a veľmi prepychovo zariadené.

Izba hotela Holiday Inn

Keď sme už pri tej strave. Po oslobodení Kuvajtu americkými vojskami bol za pomoci USA Kuvajt znova vybudovaný, a tak o americké vplyvy zakopávate na každom kroku. V súčasnosti je Kuvajt jedno obrovské stavenisko, kde sa hlavne stavajú obrovské mrakodrapy. Ale späť ku jedlu - zvíťazil tu hamburgerKuvajt je v súčasnosti miestom, kde sa žije veľmi rýchlo - z práce domov alebo na nákupy v megamarketoch. Prispôsobili sa tomuto aj stravovacie návyky. Reštaurácie s tradičným jedlom (sea food) alebo iným jedlom (libanonskéiránske a podobné reštaurácie) nájdete po veľmi dlhom hľadaní.

Kontinentálne raňajky boli v Holiday Inn servírované takto...

Niektoré tradičné podniky vysokej úrovne môžete navštíviť v obrovských hotelových komplexoch (libanonský Al-Diwan, čínska Tang-Chao, americký Steak House a pod.).

THE AVENUES - obchodné centrum od nevidím do nevidím

Kuvajte sa aktuálne buduje najväčšie obchodné centrum, už dnes je jeho rozloha úctyhodná. A stavia sa ďalej. Ich cieľom je mať najväčšie obchodné centrum na svete s komplexom multikín, obchodmi hemžiacimi sa najrôznejšími svetovými značkami či food-courtom. Rozprávame sa o projekte THE AVENUES.

Pred vstupom do komplexu THE AVENUES

Súčasťou tohto obrovského komplexu je aj nám veľmi známa IKEA. Takže ak pôjdete do Kuvajtu, zastavte sa v THE AVENUES.

Nezdá sa vám to povedomé?

Z Kuvajtu je aktuálne obrovské stavenisko. Stavia sa tu mnoho mrakodrapov, niektorý z nich je napríklad COBRA TOWER

Budova banky

V centre nájdete mnoho vysokých mrakodrapov, stále prebiehajú rozsiahle asanácie starých budov a na ich miestach vyrastajú obrovské megalomanské stavby. Nízka zástavba starého mesta tak ustupuje modernému kozmopolitnému mestu. Trochu je škoda, že sa tak vytráca určitý zvláštny nádych úzkych uličiek mesta. Kto si chce vychutnať takúto atmosféru, nech sa prejde po trhovisku, ktoré je najväčšie v centre mesta. Dostanete tam skoro všetko, obchodníci sú veľmi milí, ale tak ako všade platí zásada - treba sa dohadovať na cene!

KUWAIT FINANCE HOUSE building - jedna z vysokých stavieb v Kuvajte (centrum)

Kuvajt má aj niekoľko dominánt. Prvou dominantou, ktorú sa pokúšali zničiť aj Iracké vojská po vpáde na územie tohto štátu sú KUWAIT TOWERS.

KUWAIT TOWERS

Ľavá guľa slúži ako zásobník vody, obsahujúci 1 mil. galónov vody, prostredná veža má vyhliadkovú vežu v hornej guli, v tej spodnej sa môžete pohodlne najesť - slúži ako reštaurácia a kaviareň za súčasného kochania sa výhľadom na Kuwait city. Pravá kužeľovitá veža slúži na osvetľovanie tých dvoch.

Zásobník vody v prvej veži

Veže stoja na pobreží, a tak máte možnosť vidieť more aj samotné Kuwait city.

Vo vnútri vyhliadkovej veže Kuwait towers

V centre mesta dominuje obrovská LIBERTY TOWER - telekomunikačná veža slúžiaca Ministerstvu komunikácií sa rovnako stala symbolom moderného Kuvajtu.

Liberty tower

Amerika však dýcha všade okolo vás - hamburgery či pizze, obrovské americké autá na cestách, okrem arabčiny sa používa angličtina. A tú ovládajú veľmi dobre. Istý diel na tom bude mať aj televízia, ktorá vysiela program v originálnom znení s titulkami. Je to jeden zo spôsobov ako sa naučiť cudzí jazyk, resp. zdokonaliť sa v ňom. To znamená, že s angličtinou sa tu nestratíte.

Americká univerzita v Kuvajte

Nakoľko cez deň obyčajne panujú horúčavyKuvajt žije hlavne v noci. V tomto čase sa vám oplatí navštíviť trh, naopak ak sa chcete najesť, čakajte nátresk.

Nočné pobrežie

Pri kúpaní sa v mori si dávajte pozor, môžete objaviť aj medúzy. Podľa miestnych sú vraj zriedkavé, ale predsa len pozor.

Medúza ku nám priplávala počas kúpania sa (nepracovný deň)

V noci sú cesty plné áut smerujúcich za najrôznejšími cieľmi, hlavne za zábavou a jedlom. V uliciach sa pohybuje veľa ľudí, ktorých cez deň vidíte len zriedka.

Nočný život Kuvajtu

Kuvajt je moslimskou krajinou, ale rovnako tu stretnete aj iné vierovyznania. Náboženská otázka tu určite nie je otázkou dňa, ale predsa len musí byť človek opatrný v týchto veciach. Všeobecne platí, že pre vaše vierovyznanie vás tu nikto neodsudzuje, ale berie vás ako rovnocenného. Čo vám ako prvé udrie do oka, sú tradičné hábity, ktoré nosia Kuvajťania - muži biele rúcha so šatkou na hlave (farba šatky vyjadruje národnosť - kuwait má biele či červené šatky) upevnenej spleteným kruhom a zvyčajne obitých v sandáloch, ženy bývajú celé zahalené v čiernych rúchach so šatkou tej istej farby a ďalšou šatkou cez tvár. Mnohé mali aj cez oči, ktoré obvykle bývajú odhalené čiernu sieťku (predstavete si takto oblečenú ženu, ako šoféruje auto a rúti sa vedľa vášho vozidla rýchlosťou 130 km/h). Ale aby to nebolo iba také jednoduché, Kuvajt slávi moslimské sviatky, medzi ktoré patrí hlavne RAMADÁN.

Mešita v centre mesta - pri obrovskom trhovisku

Ten sa tu oslavuje celý mesiac a v tomto čase sa od svitania do súmraku nesmie jesť, piť, fajčiť či žuť žuvačku. Ak vás na verejnosti pristihnú pri jednej z týchto činností, môžete ísť do väzenia až do konca tohto sviatku. Avšak Kuvajťania sú veľmi ochotní a tak mimo verejných priestorov vás neobmedzujú, ale povolia vám prevádzať tieto činnosti, hlavne čo sa týka jedla či pitia (dôležité najmä preto, že RAMADÁN je v období horúčav).

Centrum časti Salmyia

Pri návšteve Kuvajtu určite stojí za to navštíviť KUWAIT SCIENTIFIC CENTER.

Obrovský žralok vo vstupnej hale TSCK

Nás pri návšteve tohto centra ohromilo obrovské akváriumKuvajt má pomerne bohatú námornú históriu a práve toto centrum ponúka každému pohľad pod hladinu - do morského sveta.

Obrovské akvárium - výška min. 3 metre
 
Jedno z menších akvárií s rybami

Iný pohľad do akvária Takémuto záberu sa veľmi ťažko odoláva...

V tomto vedeckom centre sa však nenachádzali len akváriá, súčasťou expozície je aj prehliadka korálov, skamenelín ale aj živých zvierat, ktoré sa vyskytujú na území Kuvajtu. Prvýkrát som mal možnosť vidieť púštnych ježkov či caracala.

Caracal - perský rys

Ďalším miestom, ktoré odporúčam neobísť je KUWAIT ZOO. Nájdete tu mnohé zvieratá, ktoré veľmi dobre poznáte a ktoré sú pre miestnych "exotické", naopak môžete sa kochať druhmi, ktoré u nás neuvidíte.

Vstup do KUWAIT ZOO

Mojim záujmom sa samozrejme v Kuvajtskej ZOO stali zástupcovia šeliem psovitých. Prvýkrát som tu videl Arabského vlka.

Arabský vlk - Canis Lupus arabs

Z vlčitých tu boli aj európsky vlci - Vlk Šedý.

Vlk Šedý  - Canis Lupus (zdá sa, že aj im je tak teplooooo ako mne)

ZOO máte možnosť teda vidieť aj tunajšie zvieratá. Pri každej návšteve Kuvajtu sa ma doma pýtali, či som videl ťavu- áno, videl, ale iba v ZOO.

Zeleň v ZOO, kam si chodia Kuvajťania oddýchnuť

Celá ZOO je predýchaná zeleňou a činí z nej tak veľmi pekné miesto uprostred tej rozsiahlej púšte z piesku, kilometrov asfaltových ciest a množstva domov.

Kríky upravené ako slony...

Celkovo Kuvajťanov unavuje pohľad na piesočnatú púšť, ktorá je všade navôkol, a tak sa pri cestách sadí zeleň, ku ktorej vedú kilometre hadíc, aby nezahynula...

Upravená zeleň pri jednom z diaľničných okruhov Kuwait city
 
Zelené pásy vedľa ciest

Kuvajťania sa vzhľadom na lacný benzín a lacné autá presúvajú hlavne týmito dopravnými prostriedkami. A pre ne tu majú kilometre širokých diaľníc.

Jeden z mnohých diaľničných okruhov Kuwait city

Križovatky na diaľniciach sa tu riešia mimoúrovňovo, nakoľko je tu miesta dosť, križovatky sa rozprestierajú na veľkých plochách, ako napríklad nadjazdy mimoúrovňovej diaľničnej križovatky pri THE AVENUES centre.

Mimoúrovňové križovanie diaľničných okruhov

Dopravné značenie je zrozumiteľné - nám dobre známe a arabské texty sú doplnené o ich anglický význam. Vďaka tomuto sa len tak nestratíte.

Návesť pred križovatkou - veľký kruhový objazd, vznikol prebudovaním Téčkovej križovatky

Aj vďaka vysokému stupňu automobilizácie v tejto krajine je čoraz väčší problém s parkovaním. Samozrejme každý chce parkovať čo najbližšie ku jeho cieľu cesty. A tak rozsiahle plochy zaberajú práve parkoviská. Okrem toho väčšina spoločností zamestnáva vodičov, ktorí pre spoločnosť jazdia (vybavujú niektoré veci, zabezpečujú dopravu pre zahraničné návštevy spoločnosti).

Mešita s obrovským parkoviskom v jej tesnej blízkosti

Cez deň nie je problém ostať trčať niekde v zápche. Tie sa zväčša tvoria na vstupe do mesta v ranných hodinách alebo z dôvodu nehôd, ktoré tu majú veľmi často fatálne následky. V Kuvajte je povolená maximálna rýchlosť na diaľnici 120 km/h, toto však dodržuje málo vodičov a tak sa nehody končia tragicky. Kuvajt patrí medzi krajiny s vysokou úmrtnosťou na cestách (verte, chodci tam skoro ani nie sú).

Doprava sa zahuľtuje hlavne večer

Na cestách dominuje hlavne značka TOYOTA, ktorá je tu cenená najmä pre jej vysokú spoľahlivosť, lacnejšie vozidlá sa tu vyskytujú zriedkavejšie najmä z toho dôvodu, že tieto vozidlá nevydržia viac ako 2 roky tvrdých podmienok púšte. Nakoľko tu sa nehľadí na spotrebu, uživia sa tu aj obrovské americké vozidlá, ktoré pri väčšom výkone tvoria vír v nádrži. Avšak aj cez to na cestách môžete stretnúť nám dôverne známe typy áut.

ŠKODA Octavia v Kuvajte - veľmi zriedkavo sa vyskytujúca

Práve z dôvodu narastajúcich problémov na cestách sa Kuvajt rozhodol radikálne obmedziť počet áut na cestách. Nakoľko peniaze nie sú problém a teda kúpa auta je jednoduchou záležitosťou, Kuvajt to obmedzil z druhej strany -vodičské oprávnenie. Pre získanie vodičského oprávnenia v Kuvajte nie je potrebné iba dosiahnuť predpísaný vek, ale rovnako aj predložiť dokumenty potvrdzujúce výšku vášho príjmu, pracovnú pozíciu či vaše vzdelanie. Pre pozície vodičov z povolania je možné získať vodičské oprávnenie, ale tomu skončí platnosť spolu so zánikom vášho pracovného pomeru. Vodiči nákladných vozidiel a autobusov majú samostatnú skupinu (existujú iba dve skupiny: 1 - motorky a osobné vozidlá2 - nákladné vozidlá a autobusy).

Vozidlo autoškoly

Testy na získanie vodičského oprávnenia sú tiež veľmi tvrdé a prísne. Kuvajt sa však snaží neľahkú dopravnú situáciu zvládnuť aj rozvíjaním inteligentných dopravných systémov.

Portál inteligentného dopravného systému

Preto mnoho ľudí cestuje hromadnou dopravou. Vzhľadom na vyššie uvedené sú to ľudia s nižším postavením. Ak chcete cestovať po Kuwait city, odporúčam použiť hromadnú dopravu pred taxíkom, nakoľko aj taxikári jazdia ako blázni.

Autobusová stanica Mirqab v centre

Autobusová doprava je veľmi rýchla, jazdí často, vo vozidlách je čisto a je lacná. A hlavne je tam bezpečnejšie.

Typická autobusová zastávka v Kuwait city
 
Niektoré zastávky sú označené iba označníkmi - každá spoločnosť má svoj označník

Najväčším dopravcom v Kuwait city je spoločnosť KPTC - Kuwait Public Transport Company. Ich autobusy sú biele s modrým nápisom, prevažujú vozidlá MERCEDES MCV C120 vyrábané v Egypte.

Mercedes MCV C120 číslo 4501 na linke 15
 
BUSSCAR - Daimler Chrysler Busses číslo 4086 na linke 102

Ďalším dopravcom je spoločnosť CITYBUS - súkromný dopravca s rozsiahlym vozovým parkom. Ich autobusy sú bielo-červené s rovnako ladeným logom.

DAEWOO spoločnosti CITYBUS

Tretím dopravcom je spoločnosť KGL BUS (Kuwait & Gulf Link) operujúca na niektorých linkách. Rovnako je to súkromná spoločnosť, jej autobusy sú oranžové s modro-bielo-oranžovým logom. Vo vozovom parku nájdete prevažne MERCEDES MARCO-POLO.

Mercedes spoločnosti KGL bus

Ako som spomenul, autobusy bývajú čisté. Občasne sa vyskytujú potýčky medzi vodičom a cestujúcimi, ale to som pri mojich cestách nezažil.

Interiér autobusu BUSSCAR
 
Zoradené vozidlá v depe

Aj v Kuvajte sa na vozidlách verejnej dopravy využíva reklama, a tak zadné čelá väčšiny vozidiel zdobí pestrofarebná plocha.

Zadné čelo MERCEDESu MCV C120 číslo 4633

Život v krajine ropyslnka a peňazí nie je jednoduchý. Samotná krajina neposkytuje veľa možností na oddych a tak je obyvatelia relaxujú nakupovaním v THE AVENUES, občasnou návštevou ZOO či vedeckého centra, ale najčastejšie oddychom doma. Osobne im to nezávidím. Mnohí z nich o Kuvajte hovoria ako o pracovnom tábore. Alebo "za života v Kuvajte, po smrti v nebi". Pre mňa to bola neoceniteľná skúsenosť a rád sa tam niekedy ešte pozriem, bývať a žiť by som tam však nechcel.

Západ slnka nad KUWAIT CITY

Ďalšie linky:

THE AVENUES, najväčšie obchodné cesntrum na svete v Kuvajte - wikipedia

MY - článok o služobnej ceste do Kuvajtu

Peťo - SilverWolf