Autobus na linke 12 do Šebastoviec obchádzajúci blokádu po električkovej trati

Dnes, t.j. 11.1.2010 sa v mnohých mestách na Slovensku konala protestná blokáda ciest dopravcami proti nespravodlivému mýtnemu systému. Okrem BratislavyPopraduPrešovaRužomberkaTrnavy a ďalších miest sa konala rovnako aj v Košiciach na Južnej triede. Blokáda čiastočne narušila premávku liniek 12 24, hlavne linka 12 bola predčasne ukončená v Barci. O 18tej hodine sme sa teda vydali na obhliadku situácie.

Blokovaná cesta protestujúcimi dopravcami

Linkou 10 sme sa zviezli na zastávku Dom umenia, odkiaľ sme šprintom stíhali linku 12 s cieľom ŠEBASTOVCE. Nakoniec nás autobus doviezol ku blokáde, ktorú potom obišiel po električkovej trati až ku električkovému obratisku BARCA socha Jána Pavla II. Tu bola linka pre blokádu ukončená. Po vystúpení z vozidla sme sa obhliadky navôkol v snahe zmapovať aktuálnu situáciu.

autobus predčasne ukončenej linky 12 na obratisku v Barci, v pozadí električka na linke 4, ktorej premávka nebola blokádou postihnutá

Po obhliadke obratiska sme sa peši vydali smerom do mesta ku blokáde. Cestou sme dokumentovali stav dopravy v tomto mieste, za čo sme sa už o chvíľu neskôr stali terčom kritiky odporu. Oblečení v čiernom s fotoaparátmi v rukách sme vyzerali podozrivo a tak sme boli podozrievaní zo špionáže. Situácia sa skutočne vyhrotila, ale zachovali sme si chladné hlavy a po krátkej a trochu búrlivej výmene názorov sa situácia opäť upokojila a my sme sa od protestujúcich zhromaždených vodičov, ktorých sme ubezpečili, že stojíme na ich strane, presunuli bližšie ku križovatke, kde policajti riadili dopravu paralyzovanú blokádou.

Zablokovaná Južná trieda, po električkovej trati sa premávali okrem električiek aj autobusy (DPMK aj EUROBUSu), policajné či dispečerské vozidlá

Tu sa viacerí nespokojní vodiči osobných áut oborili na policajtov, ktorí riadili dopravu v tomto úseku. Inak protest prebiehal pokojne. Onedlho sa objavil v tejto časti aj primátor mesta Košice František Knapík a dal sa do reči s vodičmi, ktorých rovnako ubezpečil, že mesto Košice podporuje protest proti nespravodlivému mýtu, ktoré sa najviac dotkne koncových spotrebiteľov - samotných občanov.

doprava v tomto úseku stála, vodiči osobných vozidiel boli značne nervózni

Situácia sa po dlhšej rozprave upokojila, protestujúci dopravcovia sa dohodli na sprejazdnení cesty pre MHD do Šebastoviec. Vzápätí sa však rozletela správa, že na základe ústupkov zo strany vlády SR sa ďalšia blokáda ruší a nálada razom stúpla. Vodiči sa pokojne odoberali do svojich vozidiel, aby už zanedlho uvoľnili dlhé hodiny neprejazdnú komunikáciu.

stojace vozidlá blokovali cestu po celej šírke, mnohí ľudia prišli vyjadriť podporu protestujúcim, kolovala aj petícia

Následne situáciu znovu vyhrotili policajti, ktorí odchádzajúcich kamionistov začali pokutovať odoberať papiere. Opäť zasahoval aj primátor, nakoľko minister Kaliňák dal generálny pardon kamionistom, ktorí sa zúčastnili blokády a nemali byť na žiadnom mieste pokutovaní za účasť na blokáde. Situácia bola napätá ďalších 15 minút, napokon sa vďaka zásahu zvonka situácia opäť stabilizovala, policajti upustili od pokutovania a riadili premávku postupne sa rozpúšťajúcej kolóny vozidiel predtým blokujúcich komunikáciu.

Osobné vozidlá blokujúce cestný prejazd, výjazd kamiónov ako aj vozidlá MHD

Blokáda sa zatiaľ skončila úspešne, ústupkami voči dopravcom. Skutočnosťou zostáva, že mýtny systém nabehol naraz, s veľkým chaosom a bez riadnych príprav, dodnes je napríklad nejasná presná kategorizácia úsekov, a teda nie je možné úplne presne povedať, kde sa mýto platí a kde nie, rovnako platba za celý úsek a nie iba za prejdenú časť značne zvyšuje náklady samotných dopravcov. Označenie miest podliehajúcim platbám prostredníctvom mýtneho systému bolo samotným ministerstvom zrušené a tak na cestách vládne streschaos panika. Snáď sa to zlepší...

- vĺčik -