Rozlúčka s Ikarusmi v Nitre

Posledný januárový deň nEURO roka 2008 sa v meste Nitra konala rozlúčka s autobusmi značky Ikarus, ktoré sa nezmazateľne zapísali do histórie dopravy v tomto meste.

Do Nitry som sa vypravil skoro ráno. Cesta bola výborná, zvolil som si správneho dopravcu - SAD Žilina so svojím vozidlom LC956E na trase Žilina - Komárno. Vynikajúca technika jazdy prispela ku príjemnému zážitku z cesty.

Týmto som sa dopravil do Nitry

Nitre na autobuske som rýchlo doplnil potrebné palivo (išiel som už len na rezervu) a prešiel si vozový park nachádzajúci sa na autobusovej stanici a v jej okolí.

Pestrý vozový park Veolie

Ešte chvíľu som sa kochal C744 na linke MHD (to sa len tak nevidí, zvlášť už nie dnes), než som sa pridal ku skupinke postávajúcich ľudí s fototechnikou, ktorí už čakali na príjazd vozidiel. Ten mal prísť o desať minút. Predprípravou bolo zvítanie sa s ľuďmi, ktorých som dlho nevidel.

Karosa C744 na linke MAD Nitra

desať minút sa stále nič nedialo a to pokračovalo zhruba ďalšiu akademickú štvrťhodinku, a potom to prišlo...

... Ikarusy, ktoré sa zúčastnili slávnostnej rozlúčkovej jazdy...

Ikarusy 280 spoločnosti VEOLIA a 283 Dopravného podniku Bratislava

Potom sa vyrazilo vpred. Najprv Krškany (strojárne), Branč, potom straaaašne dlho okolo Nitry (ani neviem, kde všade sme to vôbec boli), KlokočinaZobormestoSONY... Ale čo budem hovoriť, dám do placu pár fotografií...

Aj takýmito cestami niekedy chodili dnes už deduškovia Ikarusy

 

Ikarusy sú na našich cestách čoraz zriedkavejším zjavom

 

Ani kruhový objazd nerobí problém... ak nie je príliš malý!

Počas jazdy sa veľa hovorilo, oveľa viacej obdivovalo a spomínalo a najviac sa samozrejme fotilo. Ja som spomínal na časy, kedy Ikarusy brázdili cesty Žiliny, ako som sa vozieval linkou č. 1 na Základnú umeleckú školu L. Árvaya(nie Arway-a, nemýliť si to s Irisbusom Laughing) až kým ich nezastúpili novučičké B741tky.

Ikarusy na obratisku Zobor, liečebný ústav

Celá jazda bola vyhliadková pretkaná dobrodružnými úsekmi v snahe organizátorov pripraviť nám pestrú zmes nevšedných zážitkov, ktoré by zatienili aj bratislavskú akciu v podobe jazdy uličkami obce, malého raidu IK283 na minikruháči, rozprava o dopravných predpisoch s miestnou SBSkou, ktorá o dopravných značkách a ich význame nemá ani šajn a podobné pochúťky... Musím sa pochváliť, že hoci sa mi to počas môjho pôsobenia v DP Bratislava nepodarilo, v Nitre som si sadol za volant Ikarusu a vyskúšal si jazdu na tomto vozidle pod bedlivým okom dvoch inštruktorov.

Ikarus na ceste do Nitry

Akcia mala za úlohu dať nám poslednú možnosť vidieť týchto titánov hromadnej dopravy v ich tradičných ale aj netradičných trasách mesta a okresu Nitra, zaspomínať si na časy uplynulé, keď denno-denne brázdili naše cesty a pomáhali nám sa dostať do škôl, práce či za zábavou. Rovnako to bola posledná príležitosť urobiť si do archívu množstvo fotografií, s ktorými budeme o niekoľko rokov spomínať nielen na túto akciu, ale rovnako aj na tieto autobusy, ktoré sa nám vryli do pamäte a majú svoje miesto v histórii. Nad tento nevšedný rámec to bolo aj stretnutie s priateľmi, ktorí sú rovnakí alebo podobní blázni do verejnej dopravy.

..:: REKLAMNÁ VSUVKA ::..
Reklama vie byť niekedy sviňa... :-P

Pred samotným záverom ešte niekoľko fotografií, utrieme si slzu v kútiku oka a vrhneme sa zase za lovením záberov aktuálnych vozítiek vo verejnej doprave. Cool

V uličke medzi domami - aj tam je potrebné doviezť cestujúcich

 

Ikarusy 280.08, 280.10 a 283

V každom prípade na ne určite nezabudneme

-vĺčik-


.: FOTOALBUM :.