TRADITIONAL ARCHERY FESTIVAL-JESENÍK 2009

Za Žilinskú lukostreleckú jednotku pri Cechu Terra de Selinan sa zúčastnili:

Peťo Bánovec - VLK

Lukáš Kozlík - PSYCHO

nečlen: Lenka Musilová - VELL

Traditional Archery Festival Jeseník

Na moju prvú tohtoročnú lukostreleckú súťaž som si chvíľku počkal. Rôznorodé plány a aktivity mi nedovolili sa zúčastniť iných - skorších súťaží, a tak som sa o to viac tešil na Jeseník. Nakoniec sme sa traja vydali na cesty do českého Jeseníku.

Cesty okolo Jeseníka

Pôvodný plán vyraziť skoro ráno sme pozmenili vzhľadom na možnú únavu pri súťaži a tak sme vyrážali už v piatok. Najskôr na obed dorazila VELL do Žiliny a o pol piatej sme vyzdvihli PSYCHA z práce. Naša trasa bola Žilina - Bytča - Rožnov p. Radhoštěm - Valašské Meziříčí - Jeseník n. O. - Odry - Vítkov - Horní Benešov - Bruntál - Vrbno p. Pradědem - Jeseník - Česká Ves u Jeseníku. Dvakrát sme sa odklonili od pôvodne plánovanej trasy, prvýkrát som sa nechal uniesť spomienkami na návštevu hradu Vikštejn vo Vítkove a tak sme si urobili prvú neplánovanú zachádzku cez Horní Benešov. Druhá, taktiež neplánovaná zachádzka sa podarila vďaka úsiliu cestárov značiť cesty tak, že aj mňa skúseného dopraváka zmiatli a odbočil som tam, kde som nemal. Odklon nebol katastrofický, pár km sme si zašli a pozreli si Vrbno pod Pradědem. Večer okolo 21:20 sme dorazili na miesto - Ranč Orel.

Ubytovali sme sa v krásnej chatke a zašli ešte na kofču. Neskôr sme na chatke ešte dorazili pizzu dovezenú z domu, skontrolovali lukostreleckú výstroj a pošli spať.

Štýlová chatka

Ráno sme si dali osviežujúce raňajky, mne pri nich chýbal čajíček, zbytok týmu si pochutnal na káve, ja som sa spokojil s mliekom. Okolo ôsmej sme sa vysypali z chatky a zapísali sa na štartovaciu listinu. Ďalší účastníci sa sporadicky trúsili, zahájenie sa tak trošku posunulo, ale to nikomu nevadilo, mali sme dostatok času na prvotné rozstrieľanie sa. Počasie vyšlo skutočne krásne, čo bol prísľub kvalitného lukostreleckého vyžitia.

Krásne počasie

Po zahájení preteku sa účastníci rozpŕchli na niekoľko stanovíšť podľa toho, ktorý tým chcel čím začať. Náš tým posilnený ďalšími dvoma strelcami zo slovenskej Prievidze - Štefanom a Peťom začal terčovkou na 18m. Už po prvých výstreloch bolo jasné, že síce nenastrieľame kvantá bodov, ale minimálne sa zapíšeme do histórie tejto súťaže ako záškodníci - darilo sa nám strieľať a narušovať stojany terčov.

Psycho - ničiteľ stojanov :D

Po osemnástke sme sa presunuli na dvojterčové kyvadlo. Úlohou bolo trafiť prvý horný terč na spustenie kyvadla, na ktoré potom (v tom lepšom prípade) ostali dva šípy. Prvý statický terč sa nejako darilo trafiť, ale kývajúci sa terč už bol ťažším orieškom. Niektorí členovia týmu to vzali po svojom, a namiesto terča triafali jeho držiak s úspešnými zásahmi.

Štefanovi sa počas streľby kyvadlo rozpadlo...

Po kyvadle sme sa presunuli na 3D3D lukostreľba je streľbou na makety zvierat v rôznych pozíciách. Hneď prvá líška sa mi moc nezadarila, ale potom sa to rozbehlo. Na jednotlivých pozíciách sme tak stretávali diviakyvlkysovy,bobrysvištejelene a podobne. Na každej pozícii sa každému darilo inak, zaujímavosťou bola streľba z krmelca cez okno na vzdialeného jeleňa. Pikoškou boli zajačiky, z ktorých sme urobili ihelníčky. Na 3Dčku som prišiel o svoj jeden šíp, z ktorého streľba pomedzi kmene stromov urobila triesočky. Psycho po streľbe na bobra hľadal svoje šípy až za potokom.

Zavýjajúci vlk ako ihelníček

Po 3Déčku sme si to ešte rozdali v terčovke na 25m, mne sa zo začiatku nedarilo a hľadal som svoje šípy okolo terča, potom to však prišlo a už to išlo. Po nastrieľaní sme si vybehli na obed. Výbornú česnekačku spolu s rezníkom a omastenými zemiakmi sme zapili jednou točenou (kofolou) a znova sme sa vrátili na dráhu. Po obede sa súťaž prehupla do druhého kola, kde sa začalo vyradzovacou streľbou, z ktorej vzišli najlepší strelci. Trošku som zaváhal, nakoľko po prvom zásahu okraja terča som predpokladal svoju výhru, avšak pokračovalo sa ďalej ako bez zásahu, nuž som spanikáril a Psycho ma prestrieľal. Ale v ďalšom kole som mu to jak sa patrí oplatil. Nikto z nás sa nedostal ďalej, ale bolo aspoň zaujímavé sledovať klanie tých najlepších.

Najlepší z najlepších

Po zhodnotení, kto je najlepší z najlepších a najlepší z najhorších sme strieľali prístupovku, kedy sa strieľalo z pozícií od 30 do 5 metrov v odstupoch po 5m.

Na záver sme strieľali na terče vzdialené 18m cez strelecké okno. Tu sa prejavila nevýhoda našich lukov, nakoľko pre dostrelenie musíme viac nadmierovať a tým sme museli strieľať z pozície pokľaku. Avšak dobrý strelec si musí vedieť poradiť v každej situácii a tak ani toto nás nerozhádalo. O to boli zábavnejšie naše strelecké figúry, ktoré sme tam predvádzali, našťastie sme v tom neboli sami. Niektorí členovia týmu to vzali svojsky a urobili šípové ornamenty na streleckých oknách.

Obstrieľané strelecké okno

Tým sa skončila strelecká súťaž a čakalo sa na vyhodnotenie. V tomto čase sa všetci zhŕkli okolo stánkov s lukostreleckými potrebami a robili sa obchody. Výsledkom tohto je mojich nových 15 3D hrotov, Psycho si odniesol cez stovku pierok na šípy a lepičku letiek.

Krásne prostredie súťaže na Ranči Orel

No a na vyhlásení výsledkov sme boli príjemne prekvapení. Moje umiestnenie na treťom mieste v kategórii historických lukov bolo milým prekvapením (nevedel som, koľko strelcov bolo prihlásených v tejto kategórii okrem nášho týmu). Taktiež bola ocenená jediná strieľajúca žena na celej súťaži - pýši sa svojimi prvými troma šípmi.

VELL a jej prvé víťazstvo

Po vyhodnotení sme sa naložili do auta a prášili domov. Tentokrát sme sa rozhodli pre rýchlejšiu variantu Česká Ves - Prudnik (PL) - Krnov - Opava - Ostrava - Frýdek-Místek - Třinec - Jablunkov - Čadca a Žilina. So sebou sme si odviezli príjemné pocity zaujímavej súťaže a príjemne strávených chvíľ s ďalšími lukostrelcami. Tešíme sa opäť na ďalšiu súťaž v tom čarokrásnom mieste zvanom Jeseník.

Štefan strieľa líšku Psycho útočí na sovu

Jediná streľajúca žena - VELL Ďalší strieľajúci Prievidžan Peťo

Dohľad na súťažou - riaditeľ súťaže

Zo zajačikov ihelníčky - sme proste dobrí...

Zastrelený svišť
 
Čakajúci strelci a sledujúci diváci

vĺčik