Hrad Strečno sa stal domovským hradom skupiny historického šermu (SHŠ) Cech Terra de Selinan1. mája sa otvárala sezóna tohto hradu a cech bol jedným z mnohých atrakcií tohto podujatia.

Na začiatok treba povedať, že sme meškali, čo ani nie  je moc podivné, ale tentokrát sme boli v tom nevinne. Kolóny vozidiel tiahnúcich sa už od výjazdu od Žiliny mali jedinú príčinu - tragickú dopravnú nehodu pri žilinskej kafilérii.

Tragická nehoda

Zažeňme však pochmúrne myšlienky. V tento deň počasie skutočne vyšlo ukážkovo. Celý celučičký deň bolo jasno s občasným mráčkom, ktorý na malú chvíľu zakryl páliaceho oskara. Nečudo že si účinkujúci medzi vystúpeniami dopriali chvíľku odpočinku.

Psycho oddychuje

Na dolnom nádvorí hneď za vstupnou bránou návštevníkov privítali perníčky a oproti nim stredoveká kuchyňa. Podávali sa tradičné placky, ktoré si návštevníci za dobrovoľný príspevok vychutnávali s džemommedom či smotanou s bylinkami. Mne osobne tieto placky najviac chutia s nutelou (ha, dokážte že v stredoveku nebola!), no tá v ponuke chýbala, tak som sa obslúžil s dostupných zdrojov.

Stredoveká kuchyňa

Ešte pred vstupom do hradu mali možnosť návštevníci si vyskúšať lukostreľbu, ktorá bola vedená pod bedlivým okom lukostreleckej jednotky pri Cechu Terra de Selinan. O tom, že streľba z luku nie je až taká jednoduchá, ako sa to zdá na filmovom plátne sa malo možnosť presvedčiť množstvo ľudí a detí.

Priestor pre lukostreľbu

Okrem lukostreľby mohli návštevníci hradu stretnúť aj remeselníkov ponúkajúcich svoj tovar na hradnej ceste rovnako ako tomu bývalo za dávnych čias.

Hradná cesta

Šermiarske vystúpenie pre divákov si mohla vychutnať každá skupina návštevníkov hradu, ktorí po prehliadke hradu a vystúpení tanečnej skupiny sa na konci zastavili na hornom (vnútornom) nádvorí hradu, kde mali možnosť vidieť šermiarske umenie cechu a rovnako nahliadnuť do zákulisia hradnej posádky.

SHŠ Cech Terra de Selinan

Samozrejme, nezaobišlo sa to bez streľby, ktorá častokrát pre návštevníkov tvorí onú povestnú čerešničku na torte.

Streľba z kanóna

Vzhľadom na voľný deň a krásne počasie na hrade panoval čulý ruch a keďže hlavnou bola priorita zabaviť návštevníkov, tak veľa času neostávalo na oddychovanie. Deň ubehol ako voda a zase sme odtiahli domov s pocitom dobre vykonanej práce. Návštevníci sa bavili a spolu s nimi ako aj ďalšími účinkujúcimi sme strávili pekný deň na hrade.

Skupinka návštevníkov

Tešíme sa opäť na ďalší takýto deň. Dovidenia na Strečne nabudúce... Wink

Lucas ako udatný bojovník Tri žienky z kuchyne
 
Výchova lukostrelcov už od mala Členmi cechu sú aj takéto šelmy...
 
Šermiari v akcii

 

-vĺčik-


.: FOTOALBUM :.